Historiek van de Vriendenkring 3Para – Regionale Tielen

 

Oprichting van Vriendenkring 3 Para – Regionale Tielen

 

Het idee om een vriendenkring 3 Para op te richten ontstond even nadat er toch een beetje teveel negatieve berichtgeving was ontstaan over het mogelijk misdragen door para’s in Somalië. Onze jongens werden iets teveel afgeschilderd als een bende hooligans die geen enkel respect toonden naar de bevolking.

 

Wij A. Geerts, J. Geuns, Henri Stabel, Henri Gillebert, Leopold Ooms en Marcel Van Britsom, oud-gedienden en nog actieve militairen van 3 Para zetten ons af tegen het idee, dat dergelijke gedragingen in ons bataljon schering en inslag zouden zijn. We maakten deze verontwaardiging via de pers ook naar de buitenwereld kenbaar.

 

Wij besloten daarom ons te verenigen in een nieuw op te richten vereniging waar iedereen welkom was, oudgedienden en nog actieve para’s, zelfs sympathisanten waren welkom. De feitelijke stichting vond plaats op 1 juli 1998 en kreeg de naam die het nu nog steeds heeft “Vriendenkring 3 Para – Regionale Tielen”. Al vlug sloten wij ons aan bij het ANPCV de Nationale Para Commando Vriendenkring en opereren wij onder hun ‘wings’ (vleugels). Ons clubblad kreeg algauw lovende kritieken en word door veel mensen met plezier gelezen. Wij konden dankzij de goede samenwerking met het Bataljon in 2001 beschikken over een vrijgekomen gebouw in het park, recht tegenover de hindernissenbaan wat wij met vrijwilligers helemaal hebben omgebouwd en geschilderd.

 

Hier kwamen we dan tweemaal per maand samen op zondagmorgen bij een koffie of onder het genot van een goed pintje bier. We waren en zijn nog steeds een kring waar het zogezegde macho-gedrag van de para’s niet aan de orde komt. Wij hoeven niet zozeer nog iets te “ bewijzen” maar vinden het veel belangrijker om de kameraadschap van weleer hoog in het vaandel te dragen.

 

Ook de partners van onze leden komen graag naar onze bijeenkomsten. Wat natuurlijk ons lokaal op sommige momenten uit zijn voegen deed barsten. Het gevolg was dat wij noodgedwongen moesten verhuizen naar een ander groter lokaal. Het was in capaciteit meteen het dubbele van wat we gewoon waren. Nog steeds houden wij om de twee weken ons lokaal open, jaarlijks gaan we op busreis naar een bestemming met militair of historisch karakter, houden wij onze familiedag ook tuinfeest genoemd en onze Korpsmaaltijd voor alle leden die wensen hieraan deel te nemen.

 

Wij hopen dat onze vereniging nog lang kan bestaan en moeten er dan ook alles aan doen om de “jonge gasten” eens te laten kennismaken waar precies onze kring voor staat.

 

Namens het bestuur

 

Vriendenkring 3 Para – Regionale Tielen

Bar-Bottom
© 2024 Alle rechten voorbehouden. Vriendenkring 3 Para - Regionale Tielen     I      Privacybeleid      I      Admin Panel